Число заблокованих податкових накладних скорочується

25 січня 2023, 14:57 1646

Кількість заблокованих податкових накладних знижується. Якщо у листопаді їх було 1,75%, то у січні — 0,99%.

Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

«Зараз (станом на січень) кількість заблокованих накладних впала до 1,07%, якщо вже після впровадження змін (з 11 січня), то нарешті показник впав нижче 1% (до 0,99%)», — йдеться в повідомленні.

Железняк зауважив, що і така кількість блокувань є завеликою, адже раніше середній показник коливався в межах 0,6-0,8%.

Депутат нагадав, що ситуація із блокуванням документів значно погіршилася у четвертому кварталі 2022 року після змін алгоритму, запроваджених оновленим Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування. Так, у жовтні кількість блокувань зросла до 1,52%, а у листопаді — взагалі до 1,75%.

У грудні ця кількість зменшилася до 1,46%, але все ще залишалася дуже високою.

«Потім був ряд рішень. Головне — це зміни до тієї славнозвісної постанови Мінфіну про неблокування накладних на невеликі суми та інше, які запрацювали з 11 січня цього року», — підкреслив Железняк.

Він також зазначив, що наразі активно працює робоча група з представниками експертного середовища та бізнес-асоціацій для подальшого удосконалення системи.

«Показник, до якого має прийти система вже цього року, — це не більше 0,2%, що буде майже непомітно для бізнес-середовища», — підсумував парламентар.