Бджоляр із Луганщини за грантові гроші відновлює пасіку

21 січня 2023, 09:20 3784

Роман Бурджанадзе мав пасіку на 200 бджолосімей на Луганщині. Його господарство опинилося в окупації уже в перші дні повномасштабного вторгнення, тому евакуювати пасіку не вийшло. Утім, бджоляр переїхав на Дніпропетровщину й планує відновити пасіку там. Кошти для цього він уже отримав.

Про це повідомляє StilnykUA.

Після переїзду Роман Бурджанадзе одразу ж почав шукати гранти та можливості фінансової підтримки для відновлення господарства. Він звернувся до Проєкту USAID «Економічна підтримка України», фахівці якого допомогли йому підготувати документи для отримання гранту за державною програмою «єРобота». У результаті Романові вдалося отримати 250 тис. грн на відновлення пасіки.

Бджоляр закупив обладнання, дерево та інші матеріали для виготовлення вуликів і працевлаштував двох переселенців, які наразі допомагають йому майструвати домівки для бджіл. Навесні 120 вуликів заселять новими бджолосім’ями, і пасіка Романа буде відновлена.

«У бджоляра навіть взимку є робота, тож зараз у цеху ми готуємо вулики, фарбуємо їх до нового сезону, щоб навесні вже завезти бджіл. Тут, на Дніпропетровщині, гарні медоноси: є трави, акація, ліс, річка. Сподіваюся, що отримаю смачний мед», — розповідає бджоляр.

Роман Бурджанадзе також подав заявку на отримання гранту від Данської ради у справах біженців. У результаті пасічник отримав 15 тис. євро на облаштування цеху з виробництва вощини. Наразі він очікує на надходження обладнання від українського виробника. Цех бджоляра зможе виготовляти 5 тис. кг вощини на місяць.