Агросектор входить до найпопулярніших у іноземних інвесторів напрямів

20 січня 2023, 09:21 1944

Механізми страхування ризиків, які напрацювала держава, дозволяють уже зараз вести діалог щодо секторів, які викликають найбільшу зацікавленість світових інвесторів.

Про це заявив заступник міністра економіки України Олександр Грибан під час Всесвітнього економічного форуму, повідомляє Мінекономіки.

«Ми заохочуємо іноземних інвесторів розглядати Україну як платформу розвитку бізнесу і, не втрачаючи час, вже зараз бути залученими до інвестування та процесу відбудови країни. Для цього була створена ініціатива з залучення інвестицій Advantage Ukraine та інвестиційне меню можливостей з потенціалом понад $400 млрд.

Україна вже зараз має бути на порядку денному світової інвестиційної спільноти. Реалізуючи масштабну промоційну кампанію щодо інвестиційних переваг, ми прагнемо, щоб Україну сприймали як країну з величезними можливостями», — додав він.

Лише за перші кілька місяців роботи Advantage Ukraine до інвестиційної платформи надійшло більш ніж 500 запитів щодо можливостей інвестування в Україні, а також пропозицій проєктів і торговельної співпраці. Чималий інтерес потенційних інвесторів із таких країн як США, Велика Британія, Німеччина, Данія, Бельгія до проєктів, зокрема, в агросекторі, транспортній інфраструктурі, оборонній промисловості, секторі інновацій та технологій.

«Проєктна команда Advantage Ukraine, що складається з професійних інвестбанкірів, спеціалістів інвестфондів та «Великої четвірки» і працює за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», вже опрацьовує понад 50 проєктів на суму $8,69 млрд. Серед найбільш поширених напрямів консультування — питання інвестиційних стимулів, страхування воєнних ризиків та залучення боргового капіталу», — зазначив Олександр Грибан.

За його словами, для страхування інвестицій від воєнних ризиків Україна співпрацює, зокрема, з агентством Світового банку MIGA та американською агенцією DFC. Так, у межах пілотного проєкту MIGA вже має три кейси, за якими зробила компаніям пропозицію щодо страхування.