Аграрії потребують вп’ятеро більше коштів, ніж надає держава

16 вересня 2022, 15:25 3324

Джерело фото: AgroPortal.ua

Український уряд впровадив програми фінансування, спрямовані на підтримку сільськогосподарського сектору. Але українським фермерам потрібно в 5 разів більше коштів, ніж сумарна вартість цих допоміжних програм.

Про це розповів генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов під час Agro&Food Security Forum, який відбувся у Варшаві за організації «Співтовариства виробників і споживачів бобових України» та агенції «УкрАгроКонсалт».

propData.content.image
Сергій Феофілов, генеральний директор «УкрАгроКонсалт»

Українські фермери фінансують сільськогосподарські роботи зі своїх доходів, які вони отримують за сільськогосподарську продукцію. Аграрії сьогодні мріють, щоб в Україні був мир, але також і про те, щоб реалізувати запаси зернових. Традиційно продукція сільського господарства продається в лютому – на початку березня. Із грошей з продажу закупляється насіння, запчастини, паливо, але в даний момент ситуація виглядає зовсім по-іншому. Ціни на локальному ринку такі низькі, що фермери не в змозі покрити, навіть повернути собі кошти за вирощену продукцію.

За словами Сергія Феофілова, ціни на пшеницю на початку вересня практично такі самі, як рік тому, але логістичні витрати на перевезення з елеваторів, які знаходяться всередині країни, до портів збільшилися  вдвічі. Частина коштів у логістиці в цінах FOP також збільшилася вдвічі — з 16 до 32%. Вартість доставки пшениці на західний кордон сьогодні становить $150/т. 

«Найбільший ризик не тільки в контексті виробництва сільгосппродуктів у наступному році, але також і в 2024 р. З причин дуже низького попиту і проблем у логістиці я би сказав, що ситуація на нашому ринку виглядає навіть парадоксально», — вважає Сергій Феофілов. 


Наталія Помянська, AgroPortal.ua