Аграрії до НБУ: Фіксований курс гривні — додатковий податок

14 жовтня 2022, 08:00 3374

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулась до голови Національного банку України Андрія Пишного з проханням змінити валютне регулювання стосовно фіксованого курсу гривні до іноземних валют і повернути гнучкий валютний курс.

Про це говориться у повідомленні УКАБ.

Як йдеться у зверненні, з початком повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, зазнали суттєвих руйнувань і пошкоджень багато об’єктів інфраструктури, житловий фонд, об’єкти бізнесу, в т.ч. об’єкти сільського господарства. Крім того, через російську воєнну агресію виник ряд інших проблем: суттєве подорожчання  логістики, занизькі закупівельні ціни на аграрну продукцію, затримки з відшкодуванням експортного ПДВ, які поставили агросектор, котрий завжди був рушієм економіки України, на межу рентабельності.

Водночас на початку війни НБУ запровадив фіксований офіційний курс гривні до долара США.

«Ми розуміємо, що зазначені дії були спрямовані на підтримку стійкості економіки в умовах війни. Проте на сьогоднішній день, коли підприємства та компанії потроху відновлюють активну роботу та намагаються усіляко підтримати економіку країни, існування кількох курсів — офіційного, безготівкового та готівкового, фіксованого і вільного — лише шкодить та породжує зловживання», —  наголошується у зверненні.

Для експортерів аграрної продукції, які з відкриттям зернового коридору намагаються вивезти зібраний урожай та урожай минулого року, тим самим підтримати продовольчу безпеку у світі та наповнити державний бюджет валютною виручкою від експортних операцій, фіксований валютний курс є, по суті, додатковим податком, адже тепер вони втрачають близько 20% валютної виручки через різницю в курсах, пояснюють в УКАБ.

«Наразі закупівля ресурсів (наприклад, насіння, добрива, засоби захисту рослин) відбувається за комерційним курсом, в той час як продавати аграрії вимушені за фіксованим курсом. Така ситуація створює додаткове податкове навантаження на легальний аграрний бізнес та водночас стимулює роботу чорного готівкового ринку», — пояснюють експерти.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ закликає керівництво НБУ підтримати експортну галузь України та прийняти рішення про повернення до гнучкого валютного курсу.  

УКАБ переконаний,  що саме цим заходом ми зробимо ще один крок для забезпечення агросектору можливостями для безперервної роботи і гарантій громадянам України стійкої продовольчої безпеки під час війни.