В Україні презентували нові гібриди для примхливої погоди

19 вересня 2018, 08:00 4158

Компанія «КВС-УКРАЇНА» презентувала нові гібриди кукурудзи, які в умовах зміни клімату допоможуть українським агровиробникам спрогнозувати урожайність. 

Про це інформує кореспондент AgroPortal.ua, який відвідав День поля компанії «Сяйво традицій KWS», що пройшов у новому форматі, зміксувавши включення у вечірній перфоманс всіх елементів демо-поля.

 

Зокрема, представляючи лінійку зернових гібридів, начальник відділу розвитку продуктів та агросервісу «КВС-УКРАЇНА» Сергій Красновський представив як перевірені гібриди — КВС 2370 ФАО 280, КЕРБЕРОС ФАО 310, КІНЕМАС ФАО 350, так і новинки 2018 року. Окремо було виділено гібриди UNIQUEDENT, яких сьогодні в арсеналі компанії вже п'ять: КАНЬЙОНС ФАО 230, КВС КАВАЛЕР ФАО 250, КВС 2323 ФАО 260, КЕЛТІКУС ФАО 270, КВС 2370 ФАО 280.  Як бачимо, до лінійки долучився КВС КАВАЛЕР ФАО 250, який відповідає всім характеристикам цієї групи гібридів та має швидку вологовіддачу за рахунок зубового типу зерна. Вологість зерна на день проведення Дня поля, 12 вересня 2018 р., становила 22,9%.

«Особливістю даного гібрида є стабільність та придатність до вирощування в південних посушливих регіонах», — констатував експерт. 

 

Цього року лінійку портфоліо поповнив гібрид КВС 4484 ФАО 370, який, в першу чергу, рекомендовано вирощувати в зоні з недостатнім зволоженням та на зрошенні. Так, на зрошенні даний гібрид здатен формувати врожай до 18-19 т/га зерна. При вирощуванні на богарі гібрид не абортує зерна через одночасне запилення качана, що сприяє ранньому наливу зерна.

Представники компанії «КВС-УКРАЇНА» презентували також гібриди нового покоління — СLIMACONTROL3. Вони характеризуються толерантністю до посухи в 3 важливі фази розвитку — 6-9 листків (закладання генеративних органів), під час цвітіння та в момент наливу зерна.

Однак усі секрети не були розкриті, адже гібриди проходять активне випробування та поки що тримаються в секреті. Вони будуть презентовані ринку в 2019 році і поповнять лінійку в групі ФАО 300-400.

У групі кременистих гібридів теж є новинки — був висіяний гібрид АМАРОС ФАО 230, в якого кременистоподібний тип зерна та який має подвійний напрям використання.

Учасників Дня поля зацікавив експеримент, який «КВС-УКРАЇНА» проводила вперше, — висівання гібридів при змішаному ФАО.

 

«Дослід по змішуванню ФАО був закладений з метою аналізу ефективності підмішування гібрида з більш пізнім ФАО у посів гібрида більш раннього ФАО. Дослід було закладено з трьома гібридами — КВС 2323 ФАО 260КЕРБЕРОС ФАО 310 та КІНЕМАС ФАО 350 за схемою рядків 3+2+3. Результати аналізу вказують на те, що у вінницькій локації практично не мало ніякого значення підмішування більш пізнього ФАО, так як в цьому році склалися сприятливі умови під час цвітіння, та пилку було в достатній кількості. Хоча, в південних локаціях (Дніпропетровська та Полтавська області) ми бачили позитивний ефект, що впливало на збільшення кількості зерен на качані. Дане питання потрібно ще вивчати, так як тут має значення не тільки ФАО, а і морфологічна особливість гібридів, а саме як він реагує на «сусіда», — розказав фахівець з агросервісу департаменту кукурудзи та соняшнику ТОВ «КВС-УКРАЇНА» Віталій Каламбет.

Що стосується вивчення впливу густоти на формування елементів урожайності та врожаю як кукурудзи на зерно, так і на силос, було висіяно два нових гібрида з різною густотою для рекомендації оптимальної в лісостеповій зоні України.

Фактична густота стояння становила 55, 65 і 75 тис./га. В цьому році за достатнього зволоження прослідковується збільшення урожайності при збільшенні густоти стояння, і вона доходить свого максимуму при густоті 75 тис./га. Біологічна урожайність гібрида КВС КАВАЛЕР ФАО 250 за такої густоти становила 12,4 т/га, а КВС 4484 ФАО 370 — 15,1 т/га, хоча крива росту в даного гібрида більш полога. Тобто, даний гібрид не варто сіяти густо, особливо в зоні з недостатнім зволоженням.

Що стосується силосних гібридів, то тут також відмічено ріст урожайності як зеленої маси, так і сухої речовини при збільшенні густоти. Найвища урожайність була зафіксована за густоти стояння 90 тис. на гектар у гібридів ЕМІЛІО ФАО 250 (70 т/га) та КАРІФОЛС ФАО 380 (65 т/га). Проте, відмічена тенденція зменшення частки качана при збільшенні густоти стояння та швидшому висиханню цілої рослини. Так, різниця по сухій речовині була до 4-6%, що є негативним, так як скорочує оптимальне вікно збирання кукурудзи на силос (32-35% сухої речовини).

«Усі гібриди, які ми презентували, будуть доступні нашим клієнтам у 2019 році. Власне, ми не поповнюємо лінійку до безконечності, а виводим на ринок лише ті гібриди, які мають конкурентні переваги над попередником», — констатував генеральний директор компанії «КВС-УКРАЇНА» Олександр Федоров.

 

За його словами, щороку компанія KWS 17% від свого обороту (€1,4 млрд) інвестує в дослідження. «Селекція — одне з рішень кліматичних викликів. Ми фокусуємось на отриманні стабільного результату, незалежно, як той чи інший рік складеться. Наш клієнт повинен мати гарантований результат щороку, незважаючи на усі складнощі, які будуть відбуватися протягом вегетації культури», — наголосив Олександр Федоров.

У цілому, потенціал гібридів KWS — 12-14 т/га, і спеціалісти компанії «КВС-УКРАЇНА» завжди готові надати консультації своїм клієнтам, щоб ті отримали бажаний результат за будь-яких примх погоди.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua