Прогноз іноземного експерта: Скільки зерна збере Україна в 2030 р.

28 лютого 2017, 14:24 3758

В Україні за останні 10 років виробництво пшениці збільшилося на 10 млн т. Причому стійка динаміка росту врожаю буде спостерігатися й надалі — до 2030 р. Україна збиратиме 35 млн т цієї культури.

Такий прогноз під час ІІ Аграрного експортного форуму: трейдинг і логістика озвучив керівник проекту «Агротрейдинг» компанії UMG Валенті Сельвесюк.

«Така тенденція підкріплюється хорошими ринками збуту на порівняно невеликих відстанях. До того ж пшениця залишається рідкісною культурою без генної модифікації», — говорить він.

За прогнозами представника UMG, до 2030 р. експорт пшениці із України виросте до 25 млн т з теперішніх 15-16 млн т. А от внутрішнє споживання, на думку спеціаліста, найвірогідніше, падатиме. Українська пшениця покращуватиметься у своїй якості, а це, у свою чергу, буде змінювати географію її експорту. Зменшуватиметься доля фуражної пшениці, а основним ринком збуту стане Північна Африка. 

Відносно стабільним намічається виробництво ячменю — на рівні 8-9 млн т. Так само як прогнозованим залишається його експорт до Саудівської Аравії, Тунісу та Лівії.

Кукурудза, виробництво якої виросло в 4-5 разів упродовж останніх 10 років, здатна показати до 2030 року результат у 30 млн т — це верхня планка, вважає Валенті Сельвесюк. При цьому експорт кукурудзи, який останніми десятиліттями різко змінював напрямки, він не радить пов«язувати з азійськими ринками, вбачаючи потенціал у Європі та Північній Африці.

Нинішні обсяги урожаю соняшнику експерт оцінює у майже 12 млн т, а їх ріст до 15 млн т у 2030 році вважає межею через важливість умов сівозміни. Відповідно очікується експорт 5,5 млн т соняшникової олії. 

Найстрімкішу динаміку демонструє соя, яка ще 10 років тому показувала виробництво у 600 тис. т, а нині — майже 4 млн т. За прогнозам експерта, культура має гарне майбутнє як джерело протеїну, в тому числі, і для Європи. До 2030 р. очікується подвоєння її виробництва.


Ірина Садова, AgroPortal.ua