Переробники: В Україні потрібно змінювати стандарти якості сої

24 жовтня 2018, 09:41 2945

Питання якості, стандартів на сою, соєвий шрот і олію в Україні потрібно переглядати. Переробникам важко конкурувати на світових ринках і дотримуватися міжнародних вимог якості на вироблену продукцію, маючу ту сировину з якою сьогодні доводиться працювати.

Про це повідомила завідувач лабораторіїГлобинського переробного заводу «Астарта-Київ» Лариса Шевчук під час  Олійно-жирової конференції, організованоїкомпанією «ПроАгро».

«Соєвий шрот є ключовим продуктом для нашого переробного підприємства, його частка в структурі виробництва складає 70%, ще 20% припадає на соєву олію. За сьогоднішніх умов ми змушені застосовувати індивідуальний підхід до кожної тонни сої, яка заходить на виробництво. Це потребує розділення сировини на елеваторах, а також продукції під час виготовлення. Такий процес збільшує собівартість виготовлення шроту і впливає на ціну», — зазначає Лариса Шевчук.

За її словами, Глобинський переробний заводпереробляється 50% сої виробництва холдингу «Астарта-Київ», а решту надходить від сільгоспвиробників.

«Для виготовлення якісної продукції сировина повинна відповідати по якості базисними нормам. У нас є можливість досліджувати у власній лабораторію сировину на фізико-хімічні показники, а також наявність ГМО. Із кількості перевіреної нами сої, що надходила в лабораторію на дослідження, під час вхідного контролю, ми бачимо, що близько 70% сої, все-таки ГМО-соя», — констатує Лариса Шевчук.

І пояснює, що ГМО-сої на ринку України багато не через вирощування генно-модифікованих сортів, а здебільшого через перехресне забруднення, яке відбувається під час збирання сої з ГМО-соєю.

«Технологія переробки даної сировини доволі важка, і в результаті ми отримуємо різні кінцеві продукти з різною якістю. Тому на сьогоднішній день на підприємстві проводимо розділення ГМО-сої і не ГМО. Це трудоємкий процес, але в результаті ми маємо змогу виробляти не ГМО-шроті не ГМО-олію. Хоча попит на цю продукцію на ринку не великий», — зазначає Лариса Шевчук.

За її словами також одним із важливих показників є норма вологості в сої. Ранні сорти сої, які надходять на переробку мають вологу 6-8%, при допустимій нормі 11-12%. Це теж значно впливає на переробний процес, адже порушується технологія виробництва.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua