Визначено 5 глобальних трендів агробізнесу на наступні 5 років

24 лютого 2019, 12:14 4223

Основою управління сільським господарством сьогодні є інформація, а digital — реальний інструмент дохідності агробізнесу. Роль дронів, датчиків, GPS, автоматизованої техніки в управлінні фермами тільки зростатиме.

Такого висновку дійшли учасники круглого столу «Digital_АГРО: від початківця — до професіонала», проведеного в рамках міжнародної виставки «Зернові технології».

Як розповів співзасновник компанії «Агроксі Україна» Андрій Дресвянніков, в сільському господарстві намічено 5 глобальних трендів, які впроваджуватимуться найближчі 5 років.

«Насамперед — перехід до точного землеробства, яке матиме великий вплив навіть на невеликі ферми. Зокрема йдеться про контроль висіву, внесення добрив і ЗЗР. Глобальні цілі agtech — спростити технології та зробити їх доступними. Тому точне землеробство більш орієнтоване на розв'язання проблем невеликих ферм, оскільки вони можуть швидше змінюватися під нові технології», — розповідає Андрій Дресвянніков.

За його словами, один із напрямів розвитку agtech — поєднання різних інноваційних підходів, наприклад IoT та RFID-датчиків. Тому другим глобальним трендом є автоматизація отримання даних з датчиків (IoT + супутники NDVI), використання АІ для розуміння даних.

«Наступними трьома трендами можна назвати: відстеження продукту від поля і розуміння історії поля кінцевим споживачем у супермаркеті — Blockchain Hyperlеdger Supply Chain Management; локальна погода, детальні мапи ґрунтів; автоматизація теплиць», — зазначає Андрій Дресвянніков.

За його словами, серед сучасних тенденцій — зменшення прив'язаності аграрних компаній до отриманих даних. Через певний час можна буде мати у відкритому доступі історії полів і, користуючись цією інформацією, знати, що сіялось і вносилось на цю ділянку, наприклад, 8 років тому.

«Деякі великі агрохолдинги вже діляться отриманими даними з фермерами. Наприклад, «Кернел» відкриває інформацію з метеостанцій фермерам, з якими вони співпрацюють», — розповів Андрій Дресвянніков. 

Експерти відзначають, що масове впровадження дронів та IoT-девайсів наступні кілька років залежатиме від того, наскільки швидко буде дешевшати софтвер та інноваційна техніка, адже головна перешкода у впровадженні технологій точного землеробства — це вартість і самого процесу розробок, і кінцевого продукту.

Хоча співзасновник компанії Drone.UA Валерій Яковенко відзначає, що вже сьогодні digital-інструменти доступні всім виробникам сільськогосподарської продукції.

«Але якщо ми говоримо про інноваційні технології, то Україна не схожа на інші країни. Завдяки великим агрохолдингам в Україні розробляються і запроваджуються дуже круті інструменти і технології, але при цьому найслабшими в плані впровадження digital-інструментів є маленькі господарства, які обробляють 15-50 гектарів», — зазначає Валерій Яковенко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua