Лише 10% потерпілих від агрорейдерства добилися справедливих рішень

17 квітня 2018, 13:28 3897

Аграрну, юридичну та бізнесову спільноту необхідно об’єднати задля вирішення найгостріших питань, що виникають в агросфері.

Таку думку висловила на відкритті ІІІ Аграрного форуму Асоціації адвокатів України (ААУ) її президент Зоя Ярош.

«Держава усюди заявляє про те, що аграрна галузь є локомотивом прогресивних перетворень, але насправді неналежно сприяє ефективності її розвитку», — сказала вона.

Організатори форуму констатували проблеми із фінансуванням, оподаткуванням, а особливо — рейдерством, через які потерпають сільськогосподарські підприємства.

Уточнюється, що з 748 агрокомпаній, які 2017 року потерпіли через рейдерські атаки, лише 10% вдалося добитися позитивного вирішення справ на свою користь. Ніхто не був позбавлений волі за незаконну реєстрацію, хоча можливо застосувати таке покарання аж на 8 років. Лише 11-х реєстраторів відсторонили від їх обов'язків, хоча натомість агропідприємства поплатилися величезними збитками.

«Рейдерство в Україні часто переходить із суто юридичної компетенції у справжні силові, майже військові дії, — констатував і представник генерального партнера агрофоруму ААУ, керуючий партнер ЮФ EVRIS Андрій Довбенко.

За його словами, постійно ошелешують своїми діями податківці, дивну позицію у певних питаннях займає Верховний Суд, напруженою залишається підвішена ситуація із власністю на землю.


Ірина Садова, AgroPortal.ua