Лапа озвучив план дій по боротьбі з АЧС

10 лютого 2017, 15:10 2539

Основними причинами поширення африканської чуми свиней (АЧС) в Україні є відсутність дієвого контролю при переміщенні живих тварин та сировини з них.

Про це в ході брифінгу при Міністерстві аграрної політики та продовольства заявив голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів Володимир Лапа.

«Ми уже напрацювали відповідні нормативні акти, які передбачають повернення посилення контролю та збільшення штрафів за порушення законодавства в сфері біобезпеки, створення спільних з Національною поліцією мобільних груп, удосконалення Інструкції по боротьбі та ліквідації АЧС», — розповів він.

За словами Володимира Лапи, зазначені проекти знаходяться на погодженні центральних органів виконавчої влади.

До «слабких ланок» у розповсюдженні АЧС голова Держпродспоживслужби відніс стихійну торгівлю живими тваринами та сировиною, подвірний забій та реалізацію свиней, нехтування елементарними заходами біобезпеки та питання ідентифікації поголів'я. При цьому він додав, що треба забезпечити оперативне надання компенсацій населенню за ліквідоване поголів'я.

Разом з тим, Володимир Лапа наголосив на необхідності посилення відповідальності суб'єктів господарювання за дії чи бездіяльність, шо спричиняють виникнення особливо небезпечних хвороб тварин чи розповсюдження збудників цих хвороб. «Відповідні зміни мають бути внесені до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення», — зазначив голова Держпродспоживслужби.

В ході брифінгу також прозвучали рекомендації щодо заборони використання відходів харчування для годівлі сільськогосподарських тварин, у тому числі у закладах пенітенціарної системи та в установах підпорядкованих Міністерству оборони України, МВС та інших військових/правоохоронннх структурах.

«Як мінімум останні три випадки АЧС у Донецькій і Луганській областях пов'язані з використанням відходів харчування військових частин у підсобному господарстві, а також у господарствах населення. Навіть у звичайній ситуації така практика має супроводжуватися термічною обробкою відходів», — додав Володимир Лапа.

Він також відмітив, що за результатами засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії сформовані рекомендації, що передбачають посилення контролю за утилізацією відходів тваринного походження, у першу чергу, в неблагополучних щодо АЧС регіонах, а також проведення обліку та визначення переробних підприємств на рівні районів, які в разі спалаху АЧС можуть забезпечити забій та промислову переробку свиней. Також мають бути визначені забійні підприємства та місця зберігання сировини чи продукції невідомого походження.


Для довідки: з початку 2017 р. в Україні виявлено 33 випадки АЧС, у тому числі вперше — на території Тернопільської, Донецької, Херсонської та Дніпропетровської областей. Усього з 2012 р. на території країни зареєстровано 181 випадок захворювання на АЧС в 22 областях України.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua