Фермери: Гречку вигідніше сіяти як сидерат

28 червня 2018, 09:21 6975

Попри те, що гречка неважка у вирощуванні культура, багато фермерів цього року відмовилися від неї. Причиною тому — цінова політика.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua розповів головний агроном ФГ «Тетяна 2011» Олександр Сивогорло.

«В наших умовах можна отримувати 2,5-3 т/га чистого врожаю. Якщо в минулі роки гречка коштувала 15-18 тис. грн/т, то зараз її ціна складає 5 тис. грн/т. Думаю, що це тимчасове явище, оскільки в нас так склалося в державі, що маємо ручне управління економікою і цінами. Тому на сьогоднішній день вирощувати гречку — дуже збиткова справа. Але якщо встановляться ціни, ми знову повернемося до цієї культури», — зазначає Олександр Сивогорло.

За словами головного агронома, гречка урожаю 2017 року не продана і зберігається на складах господарства. Він пояснює, що в Україні обвал цін на гречку стався через завезення продукції з Росії і Казахстану, де якість її дуже низька і тому ціна відповідно теж значно нижче.

«Я порахував, що за нинішніх цін економічно доцільно гречку висіяти на сидерат, отримати сидеральну масу, покращити якість ґрунту, повернути органіку. Ми таким чином зекономимо кошти на мінеральні добрива, і це буде вигідніше, ніж сіяти її для продажу. Якщо ситуація зміниться, то ми вийдемо з гречкою на ринок як з продовольчою культурою».

В 2018 році в ФГ «Тетяна 2011» гречкою змушені були засіяти долини, які весною довго були затоплені. В загальній кількості це близько 14 га.


 

Для довідки: ФГ «Тетяна 2011» знаходиться у Згурівському районі Київської області. Займається рослинництвом і козівництвом. В обробітку має 2145 га.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua