Експерт: час активно продавати кукурудзу, ціна може просісти на 10%

26 жовтня 2018, 10:45 2836

Українським сільгосптоваровиробникам радять активно продавати кукурудзу, адже сьогоднішні ціни, виходячи з урожайності, цілком покривають витрати на вирощування і дозволяють отримати прибуток.

Таку думку в ході конференції Grow the Future, організованої компанією ALFA Smart Agro, висловила заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.  

«Притримуючи урожай, виробники лише витрачатимуть зайві кошти на зберігання ще й з великою вірогідністю зниження якості. Кивання на минулорічну високу вартість не мають під собою підґрунтя. Якщо продавати зараз, у збитках виробники точно не залишаться», — переконана експерт. 

 

За попередніми прогнозами, буде вироблено понад 31 млн т кукурудзи. За таких умов ціна може просісти мінімум на 10%. Об'єктивність нинішніх цін доводить ситуація на світовому ринку, де надлишок кукурудзи, у тому числі, у її основного виробника — США.

«За щорічними тенденціями помічено: ціни на українську кукурудзу на старті кожного сезону є вищими за американську. Варто вловити момент для продажу, доки вони не почали зрівнюватись та іти на спад.Саме зараз той період, коли українська кукурудза за ціною опустилася до  рівня американської. Тому очікується пожвавлення уваги саме щодо нашої кукурудзи», — каже Марія Колесник. 

 

За її словами, у лютому на ринок прийде кукурудза з Латинської Америки, там теж гарні врожаї і зерно достатньо дешеве, тому ціна піде тільки вниз.

«Раджу звернути увагу на ринок ЄС. Це традиційний потенційний покупець української кукурудзи. У країнах Європи для нас є дві позитивних тенденції: зростання споживання і скорочення виробництва, пов'язане із кліматичними умовами. Це найближчий зацікавлений  у нашій кукурудзі ринок», — дає пораду експерт.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua