Експерт: Україні не варто розраховувати на ріст урожаю горіхів

10 серпня 2017, 10:56 6291

На зростання обсягів виробництва волоського горіху в сезоні-2017/18 не варто розраховувати.

Такими прогнозами поділився заступник голови асоціації «Укрсадпром» з питань горіхівництва Олег Коровкін.

«В результаті несприятливих погодних умов цього року, в першу чергу, це стосується весняних морозів, зниження врожайності горіху волоського попередньо оцінюється в межах 30-50%. Таким чином, на ринку переробки спостерігатиметься дефіцит сировини», — говорить спеціаліст.

З іншого боку, зазначає Олег Коровкін, варто враховувати й іншу негативну тенденцію — зменшення кількості гравців на ринку переробки. Дедалі частіше з'являється інформація про продаж переробних ліній. Це ж стосується і садів.

«Говорячи про промислове виробництво горіху волоського, якщо і матимемо приріст, то малоймовірно, що він складе 3-4%. Більш реальним є прогноз виробництва волоського горіху на рівні минулого року чи, навіть, менше», — вважає заступник голови асоціації «Укрсадпром».

Стосовно експорту, то це важкопрогнозований ринок. «Частка «чорного ринку» залишається значною. Якщо в офіційній статистиці відображається приріст поставок на зовнішні ринки, то мова йде про легалізацію певних обсягів експорту, а не про його дійсне збільшення. А з огляду, на зазначені вище фактори, помилковим буде твердження що експорт збільшився за рахунок зростання обсягів виробництва», — підсумував Олег Коровкін.


Для довідки: за останніми прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA) виробництво волоського гороху в Україні в 2017/18 МГ має вирости на 4%, експорт — на 11%.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua