Експерт: Без термінового відновлення роботи заводів Ostchem агарний сезон знаходиться під загрозою

14 березня 2017, 15:37 3196

Через зупинку заводів Ostchem ринок може не дорахуватися досить значних обсягів аміачної селітри, КАС, аміаку і, можливо, карбаміду, хоча по останньому ситуація не настільки критична.

Таку думку в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua висловив директор з маркетингу і комерції агрохімічної компанії GROSSDORF Сергій Рубан.

Поки що, вважає експерт, ситуація не є надто критичною, адже в більшості регіонів погодні умови не дуже сприяють активізації польових робіт. Але як тільки погода налагодяться, техніка зможе повноцінно вийти в поля і почнеться активне внесення добрив, зокрема, аміаку і КАС, аграрії матимуть суттєву проблему.

«Наприклад, «Черкаський Азот» є одним із базових постачальників в центральній Україні аміаку і КАС, а по селітрі він забезпечує 40% українського ринку (за результатами стабільного 2013 року). Якщо заводи групи Ostchem простоять 10 днів — це ще можна буде якось надолужити, якщо ж простій триватиме 2-3 тижні, то сезон буде зірвано», — говорить Сергій Рубан.

Причому, наголошує він, жоден імпорт не здатний компенсувати тих об'ємів, що постачається заводами Ostchem.

Також експерт звернув увагу, що аграрії працюють не лише напряму з заводами, а й через трейдерів. Трейдери наперед отримують оплату, закуповують продукцію і привозять добрива прямо в поле, коли це потрібно сільгоспвиробнику.

«Складається така ситуація, що оплата за добрива могла бути проведена ще 2-3 місяців тому. Трейдер уже проплатив ці гроші заводу, і якщо заводи простоюють, всі ці гроші є замороженими. Підприємства їх уже не повернуть, бо вони були спрямовані на поповнення обігових коштів — купівлю того ж газу, на сплату податків та ін. А у аграріїв коштів закупити добрива заново, навіть якби їх було де закупити, фактично уже немає», — додав Сергій Рубан.

Таким чином, якщо підприємства не будуть запущені, у багатьох трейдерів і аграріїв виникне проблема з постачанням та споживанням мінеральних добрив, підсумував він.


Для довідки: 6 березня оператор газотранспортної системи компанія «Укртрансгаз» розпочала обмеження газопостачання 3 хімічних підприємств холдингової компанії Ostchem через борги та відсутність підтверджених обсягів природного газу. Заводи призупинили виробництво.

За останньою інформацією учасників ринку, є непогані шанси на рестарт підприємств в кінці тижня.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua